15.5.1946 Oulun Kärpät perustetaan

Lähde:
Pentti Pokela, Erkki Koret, Veijo Niemelä, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen:
Oulun Kärpät 46 Ry Historiikki 1946 -1996. Oulun Kärpät 46 RY, Oulussa 1996.
ISBN 952-90-7536-7.

Kärppien perustaminen

Kärpät-lehden 50-vuotisjuhlanumerossa keväällä 1976 on lyhyt historiikki seuran vaiheista. Se alkaa seuraavasti: “Kolme kaverusta, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen ja Jouko Lahti päättivät 15.5.1946 klo 21.30 Koulukadun ja Asemakadun kulmassa perustaa palloiluseuran.  Perustamispäätöksen takana oli varmaan monenlaisia vaiheita. Ylevästä liikunnan tarpeen tyydyttämisestä tuskin yksin oli puhe. Enemmän vaikutti kaveripiirin toiminnan kiteyttäminen ja varmaan myös Tuiran poikien aseman vahvistaminen muiden kaupunginosien ryhmiä vastaan. Yhteishenki edellytti kaikkien kavereiden pääsyä samaan joukkueeseen. Kun tämä ei oikein onnistunut pyrittäessä olemassa oleviin seuroihin, päätettiin perustaa oma seura. Poikien päättämä asia oli ilmeisesti kytenyt muuallakin. Täysi-ikäisiä kavereita saatiin asiaan mukaan riittävästi. Merkittävin näistä henkilöistä oli Ilmari Mattila, josta tulikin seuran puheenjohtaja 18 vuoden ajaksi.

Huhtikuun aikana pojat ottivat yhteyttä Suomen Palloliittoon, josta saatiin ohjeet seuran perustamiseksi. ”Puskaradion” kautta pantiin sana kiertämään. Kutsun mukaan perustavan kokouksen piti alkaa 15.5.1946 klo 19.00 Raatissa Oulun ev.lut. seurakunnan nuorisotalossa, Ynnin kerhohuoneessa.  Alku myöhästyi kuitenkin tunnilla, koska ko. huone oli juuri silloin partiolaisten käytössä. Niin piti nopeasti etsiä uusi paikka. Kokouksen loppupuolella Jorma Nykäsen päiväkirjan mukaan – joku naishenkilö tuli paikalle huutamaan:  ”Kenenkäs luvalla te olette tänne tulleet? Ei täällä ole lupa pitää kaiken maailman kokouksia, sillä tämä on Marttain huone!“ Kun osallistujat lupasivat lähteä pois aivan pian, häipyi nainenkin sen enempiä puhumatta. Kokous saatiin sitten kunnialla loppuun viedyksi. Kokoukseen oli saapunut 16 osanottajaa. Palloliitosta oli saatu malliksi Porin Kärppien säännöt. Niistä muokattiin uudelle seuralle omat säännöt. Niiden mukaan “Seuran tarkoituksena on kehittää palloilun harrastusta Oulussa ja sen ympäristössä”. Käytännössä tämä tarkoitti jalkapallon ja jääpallon ottamista seuran ohjelmaan. Seuran nimestä käytiin laaja keskustelu. Ainakin joillakin osallistujilla oli ajatuksena, että tuiralaisuus näkyisi siinä jotenkin. Kannatusta sai myös ehdotus Pallo-Kärpät. Loppujen lopuksi seuran nimeksi päätettiin antaa Oulun Kärpät 46. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Mattila, varapuheenjohtajaksi Lauri Tapio, sihteeriksi Heino Kemi, rahastonhoitajaksi Veikko Harjulahti ja kalustonhoitajaksi Leo Tauriainen. Varajäseniksi tulivat Maini Elovaara ja Uuno Liuskallio, tilintarkastajiksi Esko Koret ja Urpo Laurell. Muita täysi-ikäisiä ei paikalla ollutkaan.

Seura ilmoitettiin normaalissa järjestyksessä yhdistysrekisteriin. Oikeusministeriön hyväksyntä on päivätty 18.9.1947. Sen mukaan seuran rekisterinumero on 46480.

Kaiku-lehti 19.5.1946
Kaiku-lehti 19.5.1946

Oulun Kärpät 46 Ry Arkisto