Kausi 1960-1961

28.12.1960 Kärpät-HJK uusintaottelu

Uusintaottelu joulun jälkeen oli sitten todellista propagandaa jääkiekolle ainakin siinä mielessä, että yleisöä oli kaukalon ympärillä 5706 maksanutta katsojaa. Lisäksi lehtiuutisen mukaan huolimatta alennetusta hinnasta “pommilla” tuli huomattavan paljon, joten katsojia todellisuudessa oli n. 6500 henkeä. Kärpät aloitti ottelun hyvin ja voitti ensi erän 3-2. Toisessa erässä Kärppien kestävyys alkoi horjua ja kolmas erä hävittiin 0-3. Lopputulos oli kotijoukkueen tappioksi 3-5. Etelä-Suomen lehdissä jotkut asiantuntijat pitivät Kärppien edellisen ja tämän ottelun alkurynnistyksen syynä heikkoa jäätä ja kovaa lumisadetta, jolloin ”juoksukilpailussa” pärjäsi heikompikin pelaaja. Keskeytetyssä ottelussa katsomossa oli hauskaa, kun pelaajat kaatuilivat mitä odottamattomimmissa tilanteissa. Tilanne muuttui kun tuomarit keskeyttivät pelin. Uusintaottelussa päätuomari Linko sai vastaansa kovan vihellyskonsertin edellisen ottelun keskeytyksestä.

Kaleva 30.12.1960
Kaleva 30.12.1960

26.12.1960 Ensimmäinen mestaruussarjavoitto

Kärpät – Ilves 3– 2  (1 – 1, 1 – 0, 1 – 1)
Pelipäivä:  26.12.1960
Kellonaika: 18:00
Yleisö: 3200
Pelipaikka: Oulun Keskuskenttä kiekkorata

Ensimmäisen voittonsa se sai Ilveksestä maalein 3 – 2 kotiottelussa, jossa Kärpät yllätti yritteliäisyydellään. Tässä ottelussa palkittiin maalivahti Matti Ståhle, joka kesti 8 minuuttia Ilveksen pakkopeliäkin. Toinen voitto tuli myöhemmin Töölön Vesasta, mutta nämä pisteet eivät riittäneet. Tammikuun lopussa Kärpillä oli teoreettiset mahdollisuudet nousta viidestä pisteestä  seitsemääntoista, mutta jotkut urheilutoimittajat pitivät yhdenkin lisäpisteen saamista yllätyksenä. He olivat oikeassa, Kärpät jäi viiteen pisteeseen ja putosi takaisin alempaan sarjaan. joukkueen tasosta otettakoon arvio Turun sanomain urheiluselostaja ”Pose”lta pakinasta ”Maila ei sovi Kärppien käteen”: ”Oulun Kärpät vastasi niitä ennakkokäsityksiä. joita siitä oli tänne kantautunut. Nopeutta on niin paljon, että sen perusteella joukkue varmasti pysyisi mestaruussarjassa, mutta kiekkomaila ei sen sijaan oikein tuntunut sopivan heidän käteensä. Suomen sarjassa on aikaa sitäkin puolta tarpeeksi harjoitella…”. Oululaisten hyvää luistelutaitoa korostettiin muutamissa muissakin selostuksissa. Jääpallo olikin antanut hyvän pohjan monelle pelaajalle, mutta pelkkä nopeus ei riittänyt mestaruussarjassa.

Yleisö olikin hieman siirtynyt Kärppien katsomosta jääpallon puolelle. Kärppien sarjan kannalta merkityksetontä 6-1 voittoa Töölön Vesasta seurasi 2348 maksanutta katsojaa. Samana sunnuntaina pelatussa jääpallo-ottelussa OPS-Warkauden Pallo-35 oli 2707 katsojaa. Ensi kerran talven aikana jääpallon katsojamäärä oli suurempi kuin jääkiekossa.

Talvikauden päättäjäisissä Kärppien parhaana jääkiekkoilijana ”Kiekko-Kiululla” palkittiin maalivahti Matti Ståhle, lisäksi valmentaja Paavo Pikkarainen ja jokainen ykkösjoukkueen pelaaja saivat muistopalkinnon mestaruussarjatalvesta.

19601226_karpat-ilves

18.12.1960 Ensimmäinen mestaruussarjapiste

Kärpät – HIFK 4 – 4  (2 – 1, 1 – 1, 1 – 2)
Pelipäivä: sunnuntai 18.12.1960
Kellonaika: 18:00
Yleisö: 2133
Pelipaikka: Oulun Keskuskenttä

Ensimmäisen pisteensä Kärpät sai kotiottelussa HIFK:ta vastaan, joka päättyi 4-4 tasatulokseen. Ottelussa oli n.2200 katsojan järjestämä kova vihellyskonsertti, kun maalituomari ei nähnyt maalia, jonka Kärpät katsojien mielestä teki. Muutenkin pitkin talvea oululaiset katsojat ja lehdet olivat kovin usein sitä mieltä, että tuomarit sortivat Kärppiä. Tappioita tuli kuitenkin jatkuvasti, jolloin pian oltiin sen tosiasian edessä, että Kärpät tulee putoamaan sarjasta.

4.12.1960 Kärpät-HJK mestaruussarja-avaus

Oulun historian ensimmäinen jääkiekon mestaruussarjan ottelu aloitettiin 4.12.1960 klo 18.00 HJK:ta vastaan, vetisissä olosuhteissa 1700 katsojan läsnä ollessa. Ottelua pelattiin kuitenkin vain hieman toista erää, kun se lähinnä HJK:n painostuksesta keskeytettiin. Keskeytyksen syystä käytiin sitten pitkä lehtikeskustelu. Oululaiset olivat sitä mieltä, että HJK painosti erotuomarin keskeyttämään ottelun, jossa Kärpät hallitsi selvästi kenttäpeliä. Oulun kaupungin liikuntaneuvoja Heino Hanskin mukaan kiekkokaukalossa jään vahvuus oli 30 senttiä, mutta jäällä oli vettä. Veden takia Hanski oli kehottanut peruuttamaan ottelun. Kärppien pelaajat olivat samaa mieltä, mutta jääkiekkojaosto päätti toisin, joten HJK kutsuttiin Ouluun. Itse ottelussa ennen keskeytystä Kärppien maalivahti Ståhle taklattiin tajuttomaksi ja hyökkääjä Kari Kantanen menetti etuhampaansa.

ms-joukkue 1961