Kausi 1945-1946

6.10.1946 Jalkapallon piirinmestaruus

Lähde:
Pentti Pokela, Erkki Koret, Veijo Niemelä, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen:
Oulun Kärpät 46 Ry Historiikki 1946 -1996. Oulun Kärpät 46 RY, Oulussa 1996.
ISBN 952-90-7536-7.

Kärpät ilmoittautui heti ensimmäisenä kesänä myös virallisiin sarjapeleihin – luonnollisesti alimmalta sarjaportaalta aloittaen. Kokoon saatiin miesjoukkueen lisäksi B- ja C-juniorien joukkueet. Miesjoukkue pelasi kesän aikana kaikkiaan kymmenkunta ottelua, pääasiallisesti toisia oululaisjoukkueita (Toppilan Kisa, OTP, ONMKY, OPP) vastaan. Syksyllä 15.9. Kärpät voitti Oulaisten Huiman 3-2 ja pääsi silloin pelaamaan lll lk:n piirinmestaruudesta ONMKY:tä vastaan. Lokakuun 6. pnä pelatun ottelun Kärpät voitti selvästi maalein 7-1. Lehtiselostuksen mukaan tässä ottelussa kunnostautuivat vlh Tauriainen hyvänä kulmien ampujana, kh Mattila kolmen maalin tekijänä sekä olh Hassinen ja kt Henriksson. Kärpistä tuli siis piirinmestari heti ensimmäisenä toimintavuonnaan

6.6.1946 Ensimmäinen jalkapallo-ottelu

Lähde:
Pentti Pokela, Erkki Koret, Veijo Niemelä, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen:
Oulun Kärpät 46 Ry Historiikki 1946 -1996. Oulun Kärpät 46 RY, Oulussa 1996.
ISBN 952-90-7536-7.

Harjoitukset ja pelit alkavat

Kärppien toiminta pääsi nopeasti alkuun. Kaiku-lehden uutisessa seuran perustamisesta oli lopussa maininta: “Uudet jäsenet voivat ilmoittautua iltaisin klo 17.00-18.00 herroille: E. Koret Tuira Kuivastie 16, E. Tauriainen Karjakatu 2 ja J. Lahti Koulukatu 8″. Jäseneksi pääsi “puhdasmaineinen Suomen tai jonkun muun maan kansalainen, mies tai nainen”. jäsenyyden hyväksymisestä päätti seuran johtokunta.

Jonkinlaista yhteistoimintaa seuraan liittyneiden kesken oli varmaan jo aikaisemminkin, koska jo parin viikon valmistelujen jälkeen 28.5. ruvettiin pitämään jalkapalloharjoituksia. Harjoitukset pidettiin alussa tiistai- ja perjantai-iltaisin kauppatorilla, josta myöhemmin kesällä siirryttiin Hietasaaren Kansankentälle. Jouko Lahti kävi kesäkuussa Vierumäellä valmentajakurssilla. Hän jakoi sitten saamiaan oppeja harjoituksissa.

Seuran historian ensimmäinen jalkapallo-ottelu käytiin Toppilan Kisaa vastaan Toppilan seurantalon kentällä jo 6.6.1946, siis kolmisen viikkoa seuran perustamisesta. Kärppäjoukkueen kokoonpano oli seuraava (mv -› olh): Olli Tapio – Heikki Seppälä – Einari Talvisara – Urpo Laurell – Erkki Harmainen – Maini  Elovaara – Eero Tauriainen – Erkki Koret – Ilmari Mattila – Lauri Tapio – Urho Koskinen. Kapteenina oli Ilmari Mattila. Sodan jälkeisestä pulasta johtuen joukkueella ei ollut juuri minkäänlaisia pelivarusteita. Jalkapallokengät oli vain kahdella pelaajalla, muilla oli kumitossut tai muunlaiset nauhakengät – jopa paperinarulla nauhoitettuina. Itse ottelussa Kärpät johti puoliajalla maalein 3-0, mutta lopputuloksena oli tasapeli 4 – 4. Ilmeisesti joukkue ei ollut vielä tarpeeksi harjoitellut ja hioutunut, koska toinen puoliaika sujui kehnosti.

Ensimmäinen vierasottelu käytiin Oulaisissa 8.6.-46 sikäläistä Huimaa vastaan. Vain kolme harjoituskertaa pitänyt Kärpät kärsi selvän 4-0 tappion.

15.5.1946 Oulun Kärpät perustetaan

Lähde:
Pentti Pokela, Erkki Koret, Veijo Niemelä, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen:
Oulun Kärpät 46 Ry Historiikki 1946 -1996. Oulun Kärpät 46 RY, Oulussa 1996.
ISBN 952-90-7536-7.

Kärppien perustaminen

Kärpät-lehden 50-vuotisjuhlanumerossa keväällä 1976 on lyhyt historiikki seuran vaiheista. Se alkaa seuraavasti: “Kolme kaverusta, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen ja Jouko Lahti päättivät 15.5.1946 klo 21.30 Koulukadun ja Asemakadun kulmassa perustaa palloiluseuran.  Perustamispäätöksen takana oli varmaan monenlaisia vaiheita. Ylevästä liikunnan tarpeen tyydyttämisestä tuskin yksin oli puhe. Enemmän vaikutti kaveripiirin toiminnan kiteyttäminen ja varmaan myös Tuiran poikien aseman vahvistaminen muiden kaupunginosien ryhmiä vastaan. Yhteishenki edellytti kaikkien kavereiden pääsyä samaan joukkueeseen. Kun tämä ei oikein onnistunut pyrittäessä olemassa oleviin seuroihin, päätettiin perustaa oma seura. Poikien päättämä asia oli ilmeisesti kytenyt muuallakin. Täysi-ikäisiä kavereita saatiin asiaan mukaan riittävästi. Merkittävin näistä henkilöistä oli Ilmari Mattila, josta tulikin seuran puheenjohtaja 18 vuoden ajaksi.

Huhtikuun aikana pojat ottivat yhteyttä Suomen Palloliittoon, josta saatiin ohjeet seuran perustamiseksi. ”Puskaradion” kautta pantiin sana kiertämään. Kutsun mukaan perustavan kokouksen piti alkaa 15.5.1946 klo 19.00 Raatissa Oulun ev.lut. seurakunnan nuorisotalossa, Ynnin kerhohuoneessa.  Alku myöhästyi kuitenkin tunnilla, koska ko. huone oli juuri silloin partiolaisten käytössä. Niin piti nopeasti etsiä uusi paikka. Kokouksen loppupuolella Jorma Nykäsen päiväkirjan mukaan – joku naishenkilö tuli paikalle huutamaan:  ”Kenenkäs luvalla te olette tänne tulleet? Ei täällä ole lupa pitää kaiken maailman kokouksia, sillä tämä on Marttain huone!“ Kun osallistujat lupasivat lähteä pois aivan pian, häipyi nainenkin sen enempiä puhumatta. Kokous saatiin sitten kunnialla loppuun viedyksi. Kokoukseen oli saapunut 16 osanottajaa. Palloliitosta oli saatu malliksi Porin Kärppien säännöt. Niistä muokattiin uudelle seuralle omat säännöt. Niiden mukaan “Seuran tarkoituksena on kehittää palloilun harrastusta Oulussa ja sen ympäristössä”. Käytännössä tämä tarkoitti jalkapallon ja jääpallon ottamista seuran ohjelmaan. Seuran nimestä käytiin laaja keskustelu. Ainakin joillakin osallistujilla oli ajatuksena, että tuiralaisuus näkyisi siinä jotenkin. Kannatusta sai myös ehdotus Pallo-Kärpät. Loppujen lopuksi seuran nimeksi päätettiin antaa Oulun Kärpät 46. Johtokunnan puheenjohtajaksi valittiin Ilmari Mattila, varapuheenjohtajaksi Lauri Tapio, sihteeriksi Heino Kemi, rahastonhoitajaksi Veikko Harjulahti ja kalustonhoitajaksi Leo Tauriainen. Varajäseniksi tulivat Maini Elovaara ja Uuno Liuskallio, tilintarkastajiksi Esko Koret ja Urpo Laurell. Muita täysi-ikäisiä ei paikalla ollutkaan.

Seura ilmoitettiin normaalissa järjestyksessä yhdistysrekisteriin. Oikeusministeriön hyväksyntä on päivätty 18.9.1947. Sen mukaan seuran rekisterinumero on 46480.

Kaiku-lehti 19.5.1946
Kaiku-lehti 19.5.1946

Oulun Kärpät 46 Ry Arkisto