6.6.1946 Ensimmäinen jalkapallo-ottelu

Lähde:
Pentti Pokela, Erkki Koret, Veijo Niemelä, Jorma Nykänen, Eero Tauriainen:
Oulun Kärpät 46 Ry Historiikki 1946 -1996. Oulun Kärpät 46 RY, Oulussa 1996.
ISBN 952-90-7536-7.

Harjoitukset ja pelit alkavat

Kärppien toiminta pääsi nopeasti alkuun. Kaiku-lehden uutisessa seuran perustamisesta oli lopussa maininta: “Uudet jäsenet voivat ilmoittautua iltaisin klo 17.00-18.00 herroille: E. Koret Tuira Kuivastie 16, E. Tauriainen Karjakatu 2 ja J. Lahti Koulukatu 8″. Jäseneksi pääsi “puhdasmaineinen Suomen tai jonkun muun maan kansalainen, mies tai nainen”. jäsenyyden hyväksymisestä päätti seuran johtokunta.

Jonkinlaista yhteistoimintaa seuraan liittyneiden kesken oli varmaan jo aikaisemminkin, koska jo parin viikon valmistelujen jälkeen 28.5. ruvettiin pitämään jalkapalloharjoituksia. Harjoitukset pidettiin alussa tiistai- ja perjantai-iltaisin kauppatorilla, josta myöhemmin kesällä siirryttiin Hietasaaren Kansankentälle. Jouko Lahti kävi kesäkuussa Vierumäellä valmentajakurssilla. Hän jakoi sitten saamiaan oppeja harjoituksissa.

Seuran historian ensimmäinen jalkapallo-ottelu käytiin Toppilan Kisaa vastaan Toppilan seurantalon kentällä jo 6.6.1946, siis kolmisen viikkoa seuran perustamisesta. Kärppäjoukkueen kokoonpano oli seuraava (mv -› olh): Olli Tapio – Heikki Seppälä – Einari Talvisara – Urpo Laurell – Erkki Harmainen – Maini  Elovaara – Eero Tauriainen – Erkki Koret – Ilmari Mattila – Lauri Tapio – Urho Koskinen. Kapteenina oli Ilmari Mattila. Sodan jälkeisestä pulasta johtuen joukkueella ei ollut juuri minkäänlaisia pelivarusteita. Jalkapallokengät oli vain kahdella pelaajalla, muilla oli kumitossut tai muunlaiset nauhakengät – jopa paperinarulla nauhoitettuina. Itse ottelussa Kärpät johti puoliajalla maalein 3-0, mutta lopputuloksena oli tasapeli 4 – 4. Ilmeisesti joukkue ei ollut vielä tarpeeksi harjoitellut ja hioutunut, koska toinen puoliaika sujui kehnosti.

Ensimmäinen vierasottelu käytiin Oulaisissa 8.6.-46 sikäläistä Huimaa vastaan. Vain kolme harjoituskertaa pitänyt Kärpät kärsi selvän 4-0 tappion.